Vrijdag 14 november 2025
Hoe kun je als diëtist verder kijken dan dat saaie rapport en echte impact creëren? In deze inspirerende lezing leer je welke creatieve manieren er allemaal zijn om jouw werk effectief te vertalen naar elke doelgroep (en hoe het juist niet moet). We gaan razendsnel door alle aspecten van goede communicatie, en stappen in de schoenen van onze doelgroep. Met praktische tips & voorbeelden uit de praktijk laten we zien hoe je met een heldere boodschap en een goed ontwerp jouw impact kan verbeteren.
Liesbeth Smit is op een missie om de wetenschap sexy te maken. Met haar unieke combinatie van wetenschapscommunicatie, grafisch design en technologie, ontwerpt ze creatieve manieren voor onderzoekers om meer impact te maken met hun werk. Nadat ze in 2012 als voedingswetenschapper haar PhD aan de wilgen hing, richtte ze The Online Scientist op waar ze voor wetenschappers flitsende websites, infographics, campagnes en video’s maakt. In haar workshops leert ze onderzoekers om kritisch te kijken naar hun impact, en effectieve (poster)presentaties en kraakheldere grafische abstracts te maken. Haar doel? Wetenschapscommunicatie die de aandacht trekt én blijft hangen.
Creatieve science communication | The Online Scientist
Zaterdag 15 november 2025
Nederlanders worden ouder en hebben meer chronische ziekten, er is meer overgewicht én meer ondervoeding. Daarnaast neemt het aantal professionals werkzaam in de zorg af. Ofwel: de zorg staat onder druk. Dit alles maakt dat paramedische zorg (al) een hele belangrijke schakel is en nog belangrijker wordt in het voorkomen en behandelen van tal van ziekten. En dat geldt zéker voor de diëtetiek: voeding is ‘hot’ en de tijd is rijp om onze belangrijke positie te behouden en versterken. En dat moeten we sámen doen, vanuit de samenwerking tussen onderzoek én het werkveld. Beleidsmakers vragen om innovatie van de zorg en het versterken van de bewijslast voor effectiviteit van het diëtistisch handelen en dat vraagt een gezamenlijke inspanning. De hoogleraren Harriët Jager-Wittenaar en Marian de van der Schueren nemen jullie mee in de ontwikkelingen in het zorglandschap, in enkele van hun onderzoeken en in de kansen om samen op te trekken om ons mooie vakgebied stevig(er) op de kaart te zetten.
Prof. dr. Harriët Jager-Wittenaar is bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg (Radboudumc) en lector Malnutrition and Healthy Ageing (Hanze). Ze is internationaal erkend, met benoeming als Guest Professor en Honorary Fellow aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze promoveerde op ondervoeding bij hoofd-halskankerpatiënten en richt haar onderzoek op preventie en behandeling van ondervoeding bij patiënten en ouderen, met de thema’s waardevolle diëtetiek, interprofessionele samenwerking en transmurale voedingszorg. Met >120 publicaties heeft haar werk invloed op richtlijnen. Actief binnen ESPEN, EFAD en GLIM, leidt ze werkgroepen over (risico op) ondervoeding en implementatie. Daarnaast is ze voorzitter van NESPEN.
Prof. dr. Marian de van der Schueren is lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl aan de HAN en bijzonder hoogleraar Diëtetiek aan Wageningen Universiteit. Ze startte als klinisch diëtist en promoveerde op ondervoeding bij patiënten met kanker. Ze heeft ruim 200 wetenschappelijke publicaties en begeleidde ~20 promovendi. Haar onderzoek richt zich op ondervoeding, obesitas en ouderen. Ze is internationaal erkend, met benoemingen als honorary member bij EFAD en ESPEN. Daarnaast bekleedt ze diverse bestuurs- en adviesfuncties en heeft zij succesvol een flink aantal onderzoekssubsidies verworven.
Bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg, Radboudumc/Lector Malnutrition and Healthy Ageing, Hanzehogeschool Groningen
Buitengewoon Hoogleraar Diëtetiek, Wageningen Universiteit/Lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Zaterdag 15 november 2025
Als jij impact wilt maken, moet je stoppen met doen wat (je denkt dat) er van je verwacht wordt. In deze REBELtalk vlamt Chermaine dwars door de braafheid van ons mooie vak heen. Geen geneuzel over richtlijnen, wél een wake-up call vol lef. Het is tijd om je visie te laten zien, buiten de lijntjes te kleuren en je plek op te eisen als expert. Tijd om het vuur in je hart te laten vlammen als nooit tevoren.
Chermaine Kwant is mentor, wetenschapper, keynote spreker, auteur en strategisch rebelse aanjager bij complexe zorg. Ze promoveert op voeding en kwaliteit van leven bij pulmonale arteriële hypertensie, ontwikkelde het VUUR-mentorship voor holistisch gezondheidsexperts en helpt vrouwen met een zeldzame of complexe aandoening hun kwaliteit van leven sky high te krijgen. Ze begeleidt professionals en vrouwen die niet meer passen in het keurslijf. Geen bullshit. Wél resultaat. Op het podium is ze scherp, eerlijk en ontwapenend. Ze gaat met humor en lekkere Haagse directheid meteen naar je kern.
Mentor, wetenschapper en eigenaar ck REBEL transformaties
De Diëtistendagen 2025 is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en PIT Actief.
De Diëtistendagen 2025 worden georganiseerd door PIT Actief.
Congressecretariaat
PIT Actief